Opis grzybów candida albicans

Anja Ulf avatar 1522447971 300x300 Opis grzybów candida albicans

Zwykle zwracacie się Państwo z pytaniem o grzyby candida albicans. Jest to w tej chwili 90% maili i telefonów jakie otrzymuję. Oczywiście grzyby są podstawą toksyną, która zanieczyszcza nasz organizm, ale pamiętać też trzeba o czymś, co zwykle zauważamy, ale bagatelizujemy – pleśń.

Pleśń jest jedną z najbardziej toksycznych substancji . Jest to przyczyna 90% wykrywalnych nowotworów wątroby. Jest na tyle toksyczna, że jej niewielka ilość może zatrzymać pracę wątroby na kilka dni, a tylko wątroba może zneutralizować pleśń. I najciekawsze jest to, że problem jest powszechny i pleśń jest w zasadzie wszędzie w dzisiejszej żywności, jest to problem łatwy do rozwiązania pod warunkiem, że o nim wiemy. O tym dzisiejszy newletter.

Wszystko co ma pochodzenie roślinne lub zwierzęce może spleśnieć. Proces ten nie zachodzi w żywych organizmach; dochodzi do niego po śmierci. Jest to pierwszy proces gnilny a dopiero potem bakterie wkraczają do akcji. Jest to odwieczny cykl przyrody i bardzo potrzebny- nazywa się biodegradacją.

Niektóre pleśnie wytwarzają bardzo toksyczne substancje, które są jedną z najsilniejszych trucizn. Aflatoksyny są neutralizowane w wątrobie –jeśli oczywiście nie jest ona nadmiernie przeciążona i ich dawka nie jest zbyt duża. Pleśnie potrafią zatrzymać prace wątroby, potrafią się niszczyć po kawałku, doprowadzić do stanu zapalanego, marskości i raka. Wiele badań naukowych wykazało, że to pleśń i aflatoksyny są pierwotną przyczyną raka wątroby. Wątroba walczy z pleśniami zwykle 2-3 tygodnie a kiedy nie daje rady zneutralizować toksyn, poddaje się. Pleśnie mają już tylko pole do popisu.

Rodzaje pleśni:

1)      ZEARALENONwystępuje w płatkach zbożowych, przeważanych produktach spożywczych. Najczęściej obecny w chrupkach kukurydzianych i prażonej kukurydzy. Wywołuje hiperestrogenizm a w konsekwencji niepłodność. Wysoki estrogen to ryzyko raka piersi, to przedwczesne dojrzewanie dziewczynek. Dodatkowo zearalenon obniża odporność i może wywołać zanik grasicy. Uważajmy zatem na pop corn w kinie i chrypeczki kukurydziane podawane małym dzieciom namiętnie przez rodziców jako wdrażanie do gryzienia i przekąskę etc.

2)      SPORYSZ – jedna z najbardziej popularnych pleśni. Obecna w płatkach zbożowych, winie, miodzie i ziarnistym pieczywie. Zatrucie sporyszem powoduje niewydolność wątroby, która objawia się alergiami pokarmowymi. Dodatkowo powoduje zmianę zachowań dzieci i dorosłych. Nietypowe zachowanie, ciągłe zmiany nastroju, depresje, nagłe okrucieństwo i agresja, do tego bardzo częste katary i alergia pokarmowa. Oto objawy zatrucia sporyszem.

3)      CYTOCHOLAZYNA B – znajdujemy są w makaronach i kluskach. Szczególnie niebezpieczna dla osób już chorób na wątrobę. Cytocholazyna B blokuje rozwój komórek i martwe rejony wątroby nie mogą się zregenerować.

4)      KWAS KOJICA – przyczynia się do tworzenia złogów metanolu. Prowadzi to do uszkodzeń trzustki, inwazji przywry trzustkowej i powoduje rozwój cukrzycy. Toksyna ta znajduje się w ziemniakach i kawie.

5)      PLEŚŃ SORGO – występuje w zbożu o nazwie sorgo i kaszy jaglanej. Najłatwiej zatruciu ulegają ludzie starsi. Toksyny te powoduję krwawienia, brak apetytu, udary i przebarwienia skóry.

6)      PATULIN – jest to podstawowa toksyna pleśniowa owoców. Powstaje najczęściej przy stłuczeniu owoców i jest o tyle niebezpieczna, że może rozwijać się w jelitach w formie wykwitów. W takiej zainfekowanych pleśnią miejscach bakterie jelitowe, pałeczki okrężnicy oraz Shigelle wywołują infekcję a przy długotrwałym takim stanie nawet guzy. Pleśń Patulin jest tak podstępna, że do reinfekcji wystarczy jedno zepsute winogrono czy nadgnita czereśnia.

PROFILAKTYKA:

Nie potrzeba tu wielkich rzeczy i tak naprawdę, jak się zaraz Państwo przekonacie, aby nie dać się pleśni wystarczy jeden produkt. Najpierw jednak kilka rad do zastosowania w codziennym życiu.

-nie jedz surowych płatków zbożowych. Gotuj je zawsze z dodatkiem niewielkiej ilość witaminy C

-nie jedz niczego co ma na powierzchni pleśń. Najczęściej odkrawamy kawałek pokryty pleśnią i resztę zjadamy, myśląc że jesteśmy bezpieczni. A to nieprawda. Jeśli na powierzchni pojawiła się pleśń to jej zarodniki są w danym produkcie spożywczym i nie nadaje się on w ogóle do jedzenia. Trzeba go wyrzucić.

- dobrze obieraj ziemniaki i nie jedz ich jeszcze lekko zielonych. Usuwaj tzw. oczka. W nich jest najwięcej pleśni.

-cokolwiek gotujesz dodaj do tego odrobinę witaminy C. Ona niszczy pleśń.

-suszone owoce, szczególnie te pakowane, kupuj zawsze z produkcji organicznej ( inaczej bio), bo masz pewność, że są nie słodzone i nie są moczone w oleju dla większego połysku. Jednak to za mało jak na owoce. Suszone owoce powinno się moczyć w wodzie z sokiem cytrynowym przynajmniej 6 godzin.

- nie pakuj chleba do foliowych reklamówek – szybciej pleśnieje

- nie jedz w ogóle orzeszków ziemnych z puszki. Nie są zdrowe, są za słone i prawie zawsze mają w sobie pleśń – choć jej nie widać.

-uważaj a herbatę w torebkach. Niestety zawiera sporo pleśni.

I tu rodzi się pytanie jak właściwie żyć i jak nie dać się zwariować. Bo przecież nie przestawimy się nagle na pieczenie samodzielne chleba, robienie serów, makaronów etc. Jest na to bardzo prosty sposób.

CODZIENNIE STOSUJ 500MG WITAMINY C !!! Jest to najłatwiejszy sposób na zneutralizowanie pleśni w naszym organizmie. Już 500mg dziennie wystarcza aby wątroba pracowała sprawnie i nie dochodziło do zatrzymania jej pracy przez pleśń. Witaminę C najprościej jest łykać, albo warto też wrzucać 1 tabletkę do gotowania ryżu, makaronu, co cukiernicy, do płatków zbożowych. Przechowywanie produktów psujących się, ale posypanych witaminą C zapobiega pleśni, a nie wymaga od nas szczególnego wysiłku.

UWAGA NA DZIECI. Je trzeba chronić szczególnie. Bo przecież nie mamy możliwości zapanować nad tym aby nie zjadły niczego nadgnitego, aby nie zjadły truskawki, czereśni obitej czy nadpsutej. Codzienna dawka witaminy C chroni nasze dzieci przed pleśnią.

Traktujmy zatem grzyby, drożdże i pleśnie dokładnie tak samo – jako niewidzialnego ale groźnego wroga naszego zdrowia.

Naturalną witaminę C w dawce 500zm i 1000mg kupisz tutaj: http://www.naturalnaciaza.pl/zamowienia.html

Już wkrótce w sprzedaży nowa broń przeciwko grzybom, drożdżom i pleśniom – OREGANO. Nowy produkt, który obok Paraprotexu będzie przede mnie polecany w walce w grzybicami. Najbardziej cieszy fakt, że OREGANO może podawać dzieciom poniżej 1 roku życia na wszelkiego rodzaju infekcje i na podniesienie odporności.

Przypominam Państwu, że w dniach od 20go do 27go nie będzie mnie w kraju, więc zamówienia za moim pośrednictwem będą niemożliwe. Każdy z Państwa znający swój numer klubowy może samodzielnie składać zamówienia wypełniając formularz http://91.206.210.210/formularze/zamowienie_pojedyncze1.php

Pozdrawiam serdecznie

Marzena Kopta

Niezależny Dystrybutor CaliVita International

O Marzena Wielgus 292 artykuły
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*