Harold J. Kristal – typowanie metaboliczne

[Głosów:0    Średnia:0/5]

W artykule do "TownsendLetters"  przedstawiłem w skróciekorzyści odżywiania się zgodnie z dietą dostosowaną do osobistego typu metabolicznego.Nie ma diety, która jest idealna dla każdego. Co jest zdrowe dla jednego , może być nie wystarczające , a nawet szkodliwe dla drugiego. Kiedy rekomendujemydietę i suplementy,  decydującym czynnikiem jest to, ze są one dobrane do indywidualnej biochemii pacjenta.Poprzez dokładne testowanie w celu ustalenia metabolicznego typu każdego klienta jesteśmy w stanie  ustalić, jaki rodzaj żywności i suplementów będzie korzystny dla każdej osoby, a jaki będzie nieprzydatny czy szkodliwy.

Aby odpowiednio wyjaśnić użyteczność typowania metabolicznego, muszę krótko omówić decydującą rolę pH krwi. Idealne pH krwi wynosi 7.461. Przy tej wartości organizm najwydajniej wchłania i wykorzystuje substancje odżywcze. Wyższy lub niższy odczyn pH znaczy, że krew jest zbyt zasadowa albo zbyt zakwaszona dla optymalnego funkcjonowania. Nieprawidłowe wchłanianie i kiepskie wykorzystanie substancji odżywczych moga doprowadzić do szerokiego wachlarza niezwykle szkodliwych objawów - od osłabienie i alergii do nadwagi i nadciśnienia.  Im dalej pH krwi odbiega od idealnego poziomu, tym będzie większa ilość negatywnych objawów. GdypH krwi zbliży się do idealnego poziomu, powróci równowaga organizmu i negatywne objawy zanikną. Kluczowa sprawa dla właściwego kontrolowania prawidłowego pH krwi jest znajomość osobistego typu metabolicznego.

Istnieje pięć podstawowych typów metabolicznych. Dwa z nich mają krew o tendencjach w kierunku kwasowym.Wymagają więc żywności, która będzie pomagała alkalizować ich krew. Krew dwóch następnych typów ma tendencje zasadowe - wymagają oni żywności,która pomoże im zwiększyć kwasowość krwi. Jeden z typów ma tendencje bycia bardzo blisko idealnego poziomu pH  i wymaga niewielkiej  korekty diety w celu uzyskania prawidłowego poziomu. Rodzi się pytanie , czy po prostu nie wystarczy określić pH krwi pacjenta i na tej podstawie ustalić odpowiednia dietę. Jednak jeśli nawet wiemy np.  że krew jest zakwaszona, ciągle niewiemy, jaki rodzaj żywności będzie powodował jej alkalizowanie. Ten może budzący zdziwienie powód jest spowodowany tym, że dany rodzaj żywności może być zakwaszający lub alkalizujący w zależności od typu metabolicznego , do ktorego nalezy dany osobnik . Aby mieć pewność, jakiego specyficznego rodzaju diety (i suplementów) wymaga pacjent,musimy znać  jego osobisty typ metaboliczny. 

Ostatnio, byłem świadkiem dużego zainteresowania inną metodą ustalania diety dla osobistego typu metabolicznego:"Jedz zgodnie z twoja grupa krwi",  przedstawionego  w pracy dr Petera  d'Adamo.

System ten wydaje się bardzo przekonywujący,przynajmniej częściowo , ze względu na łatwość w stosowaniu: wystarczy znaćswoją grupę krwi oraz stosować dietę dla danej grupy krwi zaleconą w książce d'Adamo. Zgodnie z interesującą teorią d'Adamo, różne grupy krwi u ludzi powstały na przestrzeni czasu, a każda z nich koresponduje z pewnym  etapem ludzkiego rozwoju oraz sposobu odżywiania w tym okresie. Najpierw powstała grupa krwi typu 0. Była to grupa krwi pierwszych koczowniczych ludzi, myśliwych-zbieraczy. Dieta ta  zawierała tyle mięsa, ile byli oni zdolni upolować. Następnie (około piętnastu tysięcy lat temu) pewne grupy ludzi nauczyły się uprawy zbóż. Przeszly one na osiadły styl życia, zajmując się rolnictwem i przez to zmienily diete  na bardziej wegetariańska, oparta na zbożach . U ludzi tych rozwinęła się grupa krwi A. Dalsza ewolucja i mieszanie się poszczególnych grup spowodowało powstanie dwóch następnych grup krwi - B oraz AB.

Zgodnie z tą teorią, osoby z grupą krwi 0 będą funkcjonować najlepiej jedząc duże ilości mięsa, zaś ci z grupa krwi A będęczuć się najlepiej głównie na wegetariańskim sposobie odżywiania się. Wydaje się to mieć głęboki sens za wyjątkiem tego, że nie zdaje egzaminu praktyce.

W mojej praktyce obserwuję wiele osob z grupą krwi 0 , którzy mają się świetnie na diecie mięsnej. Ale takze i  wielu z grupa 0 , którym ta dieta szkodzi i w rzeczywistości potrzebują głównie wegetariańskiego sposobu odżywiania celu utrzymania zdrowia. I odwrotnie - często spotykam typy A , które muszą jeść duże ilości tłuszczu i mięsa, aby osiągać optymalny stan  zdrowia. Wielu innych naukowców na podstawie swoich obserwacji stwierdza , ze grupa krwi: jest nie wystarczającym wskaźnikiem w celu ustalenia poprawnej diety dla danego osobnika. Crahon Robert, renomowanydietetyk z Boulder (Kolorado),  doszedł do jednoznacznego wniosku, ze nie można po prostu jeść zgodnie ze swoja grupakrwi. Bill Wolcott z Winthrop (Waszyngton), twórca programu Healthexcel, oświadcza, że nie można polegać tylko na grupie krwi, aby ustalić najzdrowszy sposob odżywiania się i suplementacji. Dr Guy Schenker, chiropractor kierujący firma Nutrispect, który jest znanym pisarzem, wydawcą comiesięcznego biuletynu, stwierdza , że "jedz zgodnie ztwoją grupą krwi” jest błędną receptą. Pewne sukcesy tej teorii są jednak zaciemnione zbyt wieloma niepowodzeniami. Aby być przydatną, teoria musi przynosić powtarzalne, zgodne rezultaty.

Dlaczego dieta dla grupy krwi sprawdza sie w przypadku jednych, zas absolutnie nie zdaje  egzaminu w przypadk unnych? Jest niemożliwe wiedzieć na pewno, ale można przypuszczać,że dzisiejszy typ 0 bardzo się rożni od tego sprzed około sześćdziesięciu tysięcy lat. W tym czasie przypuszczalnie  wszyscy ludzie byli typem 0, przystosowanym  do sposobu odżywiania się typowego dla myśliwych-zbieraczy. Gdy po pewnym czasie niektóre grupy ludności przystosowały się do odżywiania opartego na diecie bazującej na rolnictwie,powstał typ A. W tym czasie były to grupy jednolite i dieta oparta na typiekrwi mogła byc dobrym wskaźnikiem potrzeb żywieniowych. Od tego czasu,zasugerowałbym stwierdzenie , że grupy ludzkie zmieszały się, tworząc bardzo zróżnicowaną pulę genów. Każdy osobnik wciąż ma jeden z czterech głównych typów grupy krwi, lecz może tez mieć cechy wszystkich czterech typów, mieszankę genów rodziców i dziadków. Dlatego też indywidualna fizjologia może zawierać elementy zawarte w różnych grupach krwi, tworząc unikalne połączenia. Jeden osobnik z typem 0 może mieć metabolizm i profil dietetyczny całkowicie odmienny oddrugiego. Chociaż jest to tylko czyste przypuszczenie, to może być teorią, która mogłaby pomoc wyjaśniać niespójność wyników teorii „jedz zgodnie z twoją grupą krwi."

Odżywianie się zgodnie z twoim typem metabolicznym  nie jest sprawą zbyt prostą – wymaga ono przeprowadzenia serii testów w celu ustalenia wnioskow koncowych , lecz uzyskanie wiarygodnych rezultatów warte jest tego dodatkowego trudu. W celu ustalenia metabolicznego typu każdego pacjenta, wspólnie z Billem Wolcottem opracowaliśmy cykl testów, które mogą być przeprowadzone w czasie jednej wizyty w naszym biurze. Przed wizytą klient jest proszony o wypełnienie kwestionariusza, który ma za zadanie określić fizyczne i psychologiczne cechy charakterystyczne dla danego typu metabolicznego. Następnie dokonujemy szeregu pomiarów obejmujących: poziom cukru we krwi, tętno, szybkość oddechów,ciśnienie krwi i kilka innych. Dodatkowo prosimy pacjenta o subiektywne określenie samopoczucia, poziomu energii, uczucia głodu, etc. Następnie podajemy pacjentowi napój z zawartością glukozy. Robimy to w celu sprawdzeniareakcji organizmu na cukier. Powtarzamy fizjologiczne testy i serie pytań w określonych odstępach czasu w  czasie całej wizyty. Całkowity proces zajmuje okolo dwóch godzin, otrzymane rezultaty i zebrane informacje w kombinacji z zasobem naszych doświadczeń, pozwalają nam ustalić typ metaboliczny każdego pacjenta z 80% dokładnością w czasie pierwszej wizyty. Dalsza możliwośćopracowanego przeze mnie testowania, obejmuje badanie reakcji na proteiny, pomaga nam to zakwalifikować pozostałe 20% pacjentów, których badania  w czasie pierwszej fazy testu dały niemiarodajne wyniki. W celu umożliwienia szerszego korzystania z zalet typowania metabolicznego,wraz z moimi współpracownikami opracowaliśmy dwuetapowyprogram szkoleniowy dla personelu medycznego i specjalistów od odżywiania..Seminarium pierwszego stopnia przedstawia zastosowanie, praktyczna stronę obejmująca techniczna stronę przeprowadzeniatestu oraz interpretacje uzyskanych rezultatów. Seminarium to przygotowuje uczestników do stosowania w ich praktyce typowania metabolicznego. Konsultacja telefoniczna jest zawsze dostępna i generalnie konieczna na tym etapie, doczasu aż uczestnik nabędzie pełnej biegłości w używaniu systemu. Bardzo rekomendujemy uczestnictwo w seminarium drugiego stopnia. Stopień drugi obejmuje pogłębioną informacje o zastosowaniu suplementów i żywności w rozwiązywaniu zachwianej równowagi organizmu. Informacje te są niezwykle  przydatne w trudnych przypadkach. W dodatku,omawiamy i analizujemy bardziej skomplikowane przypadki, których nie obejmował program wstępny. Seminaria są organizowane kilka razy do roku.

%name Harold J. Kristal   typowanie metaboliczne

Cga800

Zamów dzisiaj i otrzymaj darmową wysyłkę i gwarancję satysfakcji.

50% Tylko dziś!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*