10 ziół, które wzmocnią Twój układ odpornościowy

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Istnieje kilka przetestowanych sposobów, dzięki którym możesz zwiększyć swoją odporność. Możesz tego dokonać za pomocą naturalnego, zdrowego jedzenia o szczególnych właściwościach oraz stosując zioła i suplementy. Istnieje wiele ziół które pomogą Ci wzmocnić Twój układ odpornościowy, pomogą zwalczyć choroby i umożliwią utrzymanie dobrego stanu zdrowia.

 

Zioła które są wstanie naturalnie wzmocnić Twój układ odpornościowy:

Bez czarny

Od setek lat stosowany w leczeniu grypy, przeziębienia i zapalenia zatok w medycynie ludowej. Jest dobrym źródłem antocyjanów, które są typem flawonoidów – antocyjany są antyoksydantami, które będą ochronić Twoje komórki przed wolnymi rodnikami i stymulować układ odpornościowy. Czarny bez może być również skuteczny w działaniu przeciwzapalnym i jako pomoc w leczeniu opryszczki.

Aby uzyskać działanie profilaktyczne, stosuj pół łyżeczki płynnego ekstraktu lub 1 łyżeczkę syropu bzu dwa razy dziennie. W wypadku przeziębienia lub grypy weź 1 łyżeczka ekstraktu lub 2 łyżeczki syropu cztery razy dziennie.

Echinacea

Jest jednym z najcenniejszych ziół wzmacniających układ odpornościowy poprzez liczbę i aktywność białych krwinek. Kolejną jego zaletą jest także zwiększenie produkcji interferonu, przeciwciała, które niszczą bakterie.

Żeń-szeń
Jest bardzo znanym ziołem, które było używane w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat jako ogólny środek wzmacniający. Jest powszechnie stosowany w celu wzmocnienia układu odpornościowego i dają dodatkową energię. Typowa dawka standaryzowanego ekstraktu żeńszenia wynosi od 1 do 3 gramów na dobę. Ponieważ ten produkt jest bardzo silny, nie należy przekraczać powyższego dawkowania.

Astragalus
Jest to tradycyjne chińskie zioło, które było używane jako wzmacniający system odpornościowy i witalność tonik. Wykazano jego pozytywny wpływ podczas zmniejszenie objawów i czasu trwania przeziębienia oraz częstości jego występowania. Ponieważ preparaty różnią się mocą, w celu sprawdzenia dawek skorzystaj z etykiety na produkcie.

Zielona kawa
Kultywowanie zwyczaju regularnego picia zielonej kawy przyczynia się do wzmocnienia odporności. Zielona kawa zawiera potężne związki przeciw utleniające, które pomagają wzmocnić nasz system odpornościowy, zapobiegać chorobom i spowolnić proces starzenia się. Dominującym przeciwutleniaczem w zielonej kawie jest galusan epigallokatechiny (w skrócie EGCG) i polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, aby nasze komórki były zdrowe. Aby wzmocnić odporność, pij 3 lub więcej filiżanek zielonej kawy dziennie – albo zdobądź suplement z jego ekstraktem.

Czosnek
Czosnek posiada szerokie spektrum naturalnych związków antybakteryjnych i może pomóc walczyć z patogenami, pasożytami, grzybami i wirusami. Zawiera silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Czosnek może być spożywany w różnych postaciach. W celu uzyskania maksymalnych rezultatów, musi być spożywane na surowo.

Gorzknik kanadyjski
Był wykorzystywany zarówno w medycynie chińskiej i indiańskiej jako stały element medycyny ludowej już od tysięcy lat. Służył jako pomoc w leczeniu wielu chorób. Jego podstawową zaletą jest silny wpływ na układ odpornościowy. Może być równie użyteczny w zwalcza wirusów co bakterii. Aby wzmocnić swój system odpornościowy, stosuj 125 mg Gorzkniku pięć razy dziennie przez pięć dni, jak tylko rozpocznie się choroba.

Cayenne
Cayenne jest powszechnie znana jako czerwona papryka, cayenne chili. Pieprz cayenne słynie z cudownego wpływu układu krążenia. Potrafi zwiększyć krążenie i dostarczanie świeżej krwi, tlenu i składników odżywczych do serca i innych narządów w organizmie. Cayenne również pomaga na zaparcia, pozwala uporać się z kaszelem, bólem gardła, stanami zapalnymi stawów i pomaga zmniejszyć ból.

Imbir
Imbir jest naturalną przyprawą, dobrze znaną ze swoich znacznie wpływających na odporność właściwości. Imbir jest również stosowany w celu zwiększenia energii, koncentracji i libido. Może być pomocny podczas bólów i stanów zapalnych. Zioło to powinno być częścią codziennej diety.

Kurkuma
Kurkuma jest potężnym lekiem, który ma właściwości zarówno przeciw utleniające jak i przeciwwirusowe i stanowi silną broń organizmu chcącego zwalczyć potencjalne szkodliwe wirusy. Pomaga w zapobieganiu ataków serca, zaburzeniach czynności wątroby, w wypadku nowotworów i różnych innych problemów medycznych. Kurkuma jest często używana jako dodatek do gotowania. Kurkuma może być również spożywany w formach takich jak kapsułki, tabletki lub nalewki.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*