Owoc kawowca cennym źródłem antyoksydantów

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Jeszcze do niedawna w piciu kawy oprócz zastrzyku energii i poprawy nastroju medycyna nie widziała nic dobrego. Coraz częściej jednak w środowisku naukowym pojawiają się głosy o prozdrowotnych właściwościach kawy. Więcej, badania kliniczne potwierdziły fakt, iż kawa jest źródłem – cennych dla działania ludzkiego organizmu – antyoksydantów.

Zadaniem antyoksydantów – potocznie nazywanych przeciwutleniaczami – jest usuwanie z ludzkiego organizmu wolnych rodników, co skutkuje spowolnieniem procesów starzenia się organizmu i zapobiegnięciem rozwojowi szeregu chorób znanych jako cywilizacyjne [1]. Przeciwutleniacze spełniają jeszcze jedną bardzo ważną rolę – chronią ludzki organizm przed wystąpieniem tzw. stresu oksydacyjnego. Na czym on polega? Otóż stres oksydacyjny to stan organizmu, w którym zostaje zachwiana równowaga między produkcją wolnych rodników a ich likwidacją przez antyoksydanty. Uszkodzeniu ulegają błony komórkowe, a w konsekwencji DNA białek, które są elementami składowymi enzymów [1]. Niedobór przeciwutleniaczy może skutkować zapadnięciem na m.in.: miażdżycę, cukrzycę, nowotwory (np. skóry, sutka lub jelita grubego), różnego rodzaju choroby serca, czy udar mózgu.

Do najbogatszych źródeł substancji o charakterze antyoksydantów zalicza się: owoce i  warzywa (również ich przetwory), nasiona zbóż i roślin strączkowych, zioła i przyprawy, czerwone wino, jasne piwo, a także herbatę, kakao i kawę właśnie [2].

Kofeina i inne składowe kawy

Czarna kawa ma niezwykle skomplikowany skład chemiczny. Na chwilę obecną wiadomo, że w poddanych obróbce termicznej ziarnach kawy zawartych jest blisko 700 związków chemicznych, które są aktywne biologicznie i mają zróżnicowany wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Głównym składnikiem kawy jest rzecz jasna kofeina – substancja najgruntowniej przebadana. Wiadomo, że to właśnie ona odpowiada za właściwości pobudzające kawy, zwiększa poziom odporności na uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację, refleks oraz pamięć, przyspiesza metabolizm i proces spalania tkanki tłuszczowej. Najnowsze badania kliniczne mówią również, że i kofeina może mieć zdolność antyoksydacyjną [6]. Z drugiej zaś strony, nadmiar tej substancji podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza akcję serca i obniża poziom cholesterolu całkowitego [1].

Obok kofeiny w skład kawy wchodzą takie związki chemiczne, jak: węglowodany, tłuszcze, woda, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, minerały, substancje aromatyczne i wiele innych. W zależności od rodzaju kawy zawartość powyższych składników ma różne proporcje [3].

Antyoksydanty w kawie

Właściwości antyoksydacyjne kawy to efekt związków polifenolowych, będących najpokaźniejszą grupą przeciwutleniaczy naturalnych o pochodzeniu roślinnym. Powyższe związki mają łatwość przenoszenia protonów i elektronów, przez co ulegają utlenianiu, a co więcej pośredniczą w utlenianiu substancji, które nie wchodzą w reakcje z tlenem. Polifenole wychwytują również wolne rodniki tlenowe, których nadmiar w komórkach prowadzi do stresu oksydacyjnego, o którym była już mowa wcześniej [4,5].

Owoce kawowca zawarte w czarnej kawie będą cennym źródłem antyoksydantów w codziennej diecie pod warunkiem, że wypijana kawa będzie miała możliwie najwyższą jakość i będzie przede wszystkim ziarnista, a nie wysoko przetworzona (czyt. rozpuszczalna). Nie bez znaczenia jest również częstotliwość sięgania po nią. Najzdrowsza okazuje się być pita z umiarem, który w tym przypadku oznacza jedną do dwóch filiżanek dziennie. 

Piśmiennictwo:

  1. http://abczdrowia.pl
  2. Sikora E., Cieślik E., Źródła naturalnych przeciwutleniaczy, materiały z konferencji naukowej nt. Naturalnych przeciwutleniaczy: od surowca do organizmu, Poznań, 2007 r.
  3. Żukiewicz-Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J., Praca poglądowa: Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 18, Nr 1, Lublin, 2012 r.
  4. Budryn G., Nebesny E., Fenoksykwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2, 2006 r.
  5. Zych I., Krzepiłko A., Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH., Chemia. Dydaktyka. Ekologia. Metrologia 1, 2010 r.
  6. http://www.sciencedaily.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*