Kwas chlorogenonowy – co jest prawdą, a co fałszem?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

CGA to skrót od nazwy „ coffee green antioxidant”. Kryje się pod nią kwas  chlorogenowy. Jest to organiczny  związek chemiczny – ester kwasu chinowego i kawowego. Największe jego ilości zawierają ziarna zielonej kawy, karczochy, liście pokrzywy i suszone śliwki.

Wyciąg z ziaren zielonej kawy zawierających kwas chloro genowy dostępny jest na polskim rynku w postaci tabletek CGA800.

Sprawdź, kto powinien stosować kwas chlorogenowy?

Przede wszystkim osoby, które zmagają się z nadwagą lub otyłością, a także cukrzycą. CGA800  zmniejsza poziom wchłaniania cukrów przez organizm, hamując ich odkładanie w postaci tkanki tłuszczowej. W jelitach zmniejsza wchłanianie glukozy o 6,9%. Dzięki temu organizm, aby pozyskać potrzebną energię, musi spalić większe ilości tkanki tłuszczowej. Kwas chlorogenowy zwiększa także metabolizm tłuszczów, ograniczając działanie absorbującego je enzymu glukozo-6-fosfatazy  w wątrobie.

Poprawia także jakość życia osób cierpiących na cukrzycę, gdyż zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jako przeciwutleniacz (antyoksydant) chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników, które uszkadzają błonę komórkową, DNA i białko w enzymach. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko miażdżycy, udarów mózgu, nowotworów, zwyrodnienia plamki żółtej oka oraz opóźnia efekty starzenia się organizmu.

Kwas chlorogenowy ma ponadto właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Obniża poziom cholesterolu w tkance tłuszczowej, osoczu i mięśniu sercowym. Zdaniem japońskich naukowców kwas chlorogenowy zmniejsza aż o ¼ ryzyko wylewu lub udaru mózgu. W maju 2014 odkryto, że chroni on także organizm przed uszkodzeniem cząstek retinolu, związku chemicznego odpowiedzialnego za przekazywanie bodźców wzrokowych do mózgu.

Wymienione właściwości są głównym orężem zwolenników jego stosowania. Jednym z nich jest znany amerykański lekarz i dietetyk dr Mehmat Oz, który w 2012 roku polecił go w swoim programie telewizyjnym.

Z przeprowadzonego ostatnio badania, które dotyczyło 16 młodych osób z nadwagą, którzy stosowali wyciąg z ziaren zielonej kawy w dawkach od 700 do 1050g na dobę przez okres 22 tygodni, wynika, że uczestnicy zmniejszyli masę ciała o około 8 kg. Jednocześnie stosowali dzienną dietę nie przekraczającą 2500 kalorii.

Przeciwnicy suplementów diety z ekstraktem z zielonej kawy  wskazują, że po ich odstawieniu może nastąpić ponowny wzrost masy ciała. Powołują się  na przeprowadzone niedawno badania na Uniwersytecie w Wagenigen, w Holandii, które ujawniły, że wysokie dawki kwasu chlorogenowego podnoszą ilość homocysteiny w roztoczu, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia. Badania te dotyczyły niewielkiej liczby uczestników i tym samym nie pozwalają na wyciąganie zbyt szerokich wniosków.

Większość badań dotyczących kwasu chloro genowego wykazuje, że jest to dość bezpieczny suplement diety. Są jednak badania przeprowadzone na zwierzętach, które sugerują, że duże dawki kwasu chloro genowego mogą nasilać reakcję zapalną. Powinniśmy zatem przestrzegać zalecanych dawek i mieć na uwadze, że kwas chloro genowy jedynie wspomaga walkę z nadwagą lub otyłością   i aby pozbyć się zbędnych kilogramów, należy stosować także odpowiednią dietę i ruch.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*