Jesz więcej, a ważysz mniej – hit odchudzania

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Każda kobieta marzy o cudownych tabletkach odchudzających, które sprawią, że można jeść więcej, a ważyć coraz mniej.  Czy takie spalanie tłuszczu wciąż pozostaje w sferze mrzonek?

Zaprogramowani na otyłość

Zainteresowanie naukowców zajmujących się problemem otyłości wzbudzają osoby, które jedząc bez ograniczeń i nie uprawiając sportu utrzymują prawidłową wagę. Czy jest to zasługa genów, a może szybkiej przemiany materii? Obserwując takie osoby z pewnością można znaleźć odpowiedź na pytanie, skąd bierze się otyłość. Przez wiele lat w środowisku naukowym panowało przekonanie, że sposobem na szczupłą sylwetkę jest stosowanie diety i regularne uprawianie sportu. Obecnie badacze są przekonani, że otyłość jest efektem dwóch składowych – genów oraz pracy metabolizmu w starciu z łatwą w przygotowaniu i przetworzoną żywnością. Przełomowe badania naukowe wykazały, że to właśnie w naszych genach zaprogramowane jest, w jaki sposób spalamy tłuszcz i ile kalorii dziennie potrzebujemy.

Dlaczego niektórzy spalają więcej kalorii?

Odpowiedzią na zadane wyżej pytanie jest opisany naukowo paradoks adiponektyny. Jest to białko składające się z 247 aminokwasów oddziałujące silnie na metabolizm tkanki tłuszczowej. Adiponektyna jest odpowiedzialna za bilans energetyczny organizmu i utrzymuje równowagę homeostazy organizmu, dzięki czemu nie dochodzi do patologicznego odkładania tkanki tłuszczowej. Badania kliniczne wykazały, że u osób otyłych występują niedobory adiponektyny, co sprawia, że dochodzi do zaburzenia równowagi metabolicznej. Czy człowiek ze skłonnościami genetycznymi do otyłości może w jakikolwiek sposób wpłynąć na swój organizm? Według najnowszych badań okazuje się, że tak. Możliwość taką daje naturalny składnik wyizolowany z owoców malin – keton malinowy. 400 mg dziennie tej substancji stymuluje organizm do wytwarzania większej ilości adiponektyny. Efekty są zadziwiające – bez stosowania diety i ćwiczeń organizm sam zwalcza otyłość.

Zaawansowane działanie ketonu malinowego

Prosta substancja ukryta w niepozornych owocach maliny czerwonej okazuje się mieć zadziwiającą moc. Keton malinowy oddziałuje na metabolizm organizmu, wywołując efekt analogicznego do tego, który pojawia się w trakcie wysiłku fizycznego. Mowa o termogenezie, czyli zwiększonym wykorzystywaniu energii i podwyższeniu ciepłoty ciała. Sprawia to, że wzrasta wielkość bilansu energetycznego niezbędnego do pracy organizmu. W skrócie dochodzi do przetworzenia znacznie większej ilości kalorii. Z drugiej strony, keton malinowy stymuluje komórki tłuszczowe do wydzielania adiponektyny, która hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej. Organizm naturalnie zwalcza nadwagę i otyłość, bez stosowania niebezpiecznych tabletek odchudzających i głodówek.

Naukowcy są przekonani, że droga do leczenia otyłości powinna prowadzić do zwalczania jej przyczyn, a nie skutków. Keton malinowy jest jedną z substancji, która eliminuje skłonność genetyczną do magazynowania nadmiarowej tkanki tłuszczowej.

Bibliografia:

B. Baranowska, W. Bik, Fizjologiczna rola adiponektyny, Postępy Nauk Medycznych, 6/2010, str. 503-508

 

^

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*