Dieta wątrobowa

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa zalecana jest pacjentom z upośledzoną czynnością wątroby. Skonstruowana jest tak by przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności i zbalansowania posiłków zminimalizować ilość substancji, do rozłożenia i metabolizowania których niezbędny jest udział niedomagającego organu.

 

Podstawowe zalecenia diety przewidują:

  • ABSOLUTNIE UNIKAĆ ALKOHOLU;
  • Spożywać duże ilości witamin zwalczających wolne rodniki (antyutleniacze: Wit. C i E);
  • Maksymalizować ilość błonnika do granic indywidualnej tolerancji w celu poprawienia działania układu pokarmowego, zwłaszcza jego zdolności oczyszczania;
  • Zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz przede wszystkim gotowania oraz duszenia (bez przysmażania) i pieczenia w folii lub pergaminie;
  • Ograniczyć możliwie ilość tłuszczy wysoko nasyconych i artykułów spożywczych trawionych przez soki trzustki;
  • Konsumować 5 posiłków o ograniczonej wielkości w ciągu dnia;
  • Spożywać normalną dla siebie ilość kalorii przy zastąpieniu tłuszczy węglowodanami.
  • Produkty wskazane i niewskazane w diecie wątrobowej

    Przy diecie wątrobowej można jeść praktycznie wszystko z jednym drobnym ale znaczącym zastrzeżeniem: produkt nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Niewskazana też jest jego wysoka kaloryczność co jednak posiada bardzo istotne znaczenie tylko jeśli pacjent dodatkowo zmaga się z bardzo niewskazaną przy problemach z wątrobą otyłością.

    Istnieją także produkty wymagające dużego wysiłku trzustki, które są również bardzo niewskazane.

    Unikać należy przede wszystkim:

    • Tłustych serów, w tym serków topionych i pleśniowych;
    • Pieczywa gruboziarnistego, nasion słonecznika, migdałów i orzechów;
    • Świeżego chleba (drożdże), ciast i ciastek z tłustymi kremami, bułek maślanych, pierników oraz wypieków smażonych w głębokim tłuszczu (pączki);
    • Tłustych słodyczy, zwłaszcza czekolady;
    • Niedojrzałych owoców (toksyny), orzechów i migdałów oraz jabłek i gruszek ze skórką;
    • Ostrych przypraw w nadmiarze i majonezu;
    • Mocnej kawy i ALKOHOLU;
    • Tłustych i smażonych mięs, wszelkich panierek, gęstych sosów a także móżdżków, serc i skórek z drobiu;
    • Pasztetów i mocno wędzonych wędlin;
    • Smalcu, słoniny i twardej margaryny;
    • Tłustych ryb, zwłaszcza morskich takich jak halibuty i tuńczyki a także śledzie;
    • Ziemniaków w formie smażonej – frytek, placków oraz sałatek na majonezie;
    • Cebuli, kapusty oraz wszystkich warzyw mogących powodować wzdęcia, niezależnie od formy podania;
    • Żółtek jaj.

    Chociaż już został tu wymieniony, należy jeszcze raz podkreślić wagę rezygnacji z alkoholu. Ma on skrajnie zły wpływ na wątrobę i w przypadku istniejącego już jej uszkodzenia może spowodować czasowe bardzo mocne zaostrzenie objawów niewydolności.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*